Tuesday, January 4, 2011

Dieta surowa, która jest... smaczna! Sergey Karpov


Liczba str.:

142

ISBN:

978-83-7582-613-5

Jak poprzez odpowiedni dobór surowych składników swojego pożywienia możesz odmienić siebie

Jak często zastanawiasz się, czy to, co właśnie jesz wyjdzie Ci na zdrowie? Kiedy przeczytałem poniższy spis - doszedłem do wniosku, że jem większość z wymienionych w nim rzeczy:
  1. Przede wszystkim cukier i produkty w skład których wchodzi, takie jak dżem, różnego rodzaju galaretki, lody, ciasta, landrynki, guma do żucia, napoje słodzone cukrem, soki słodzone cukrem, owoce, owoce konserwowane za pomocą syropu cukrowego.
  2. Keczup, musztarda, ostre sosy pomidorowe.
  3. Bardzo słone produkty: chipsy, solone orzeszki, krakersy itp. O skutkach ubocznych soli pisałem w części pierwszej.
  4. Wyroby z białego, przetworzonego przemysłowo ryżu.
  5. Jedzenie mocno smażone.
  6. Tłuszcze nasycone i oleje hydrogenizowane.
  7. Margaryna.
  8. Masło hydrogenizowane.
  9. Kawa, napoje kawowe, herbata, alkohol, mleko.
  10. Nikotyna.
  11. Wieprzowina i wyroby z niej.
  12. Jakiekolwiek ryby wędzone.
  13. Jakiekolwiek wędzone mięso, szynki, kiełbasy itp.
  14. Hot dogi, hamburgery, kanapki z mięsem.
  15. Kurczaki hodowane na hormonach (stymulatorach wzrostu).
  16. Zupy konserwowane i koncentrowane.
  17. Wyroby z białej mąki (chleb biały, ciasta, ciasteczka, torty, krakersy, wafle, makaron, spaghetti itp.).
  18. Zażywanie leków (aspiryna, środki nasenne, przeciwbólowe, antyhistaminowe) bez konsultacji z lekarzem.
Następnie spojrzałem na tytuł tej wyliczanki i powiało grozą, bo właśnie zobaczyłem napis...

Tego lepiej nie jeść i nie pić

Czy to możliwe, że większość tradycyjnych potraw, jakie jemy na co dzień ma się nijak do zdrowego odżywiania? Z tego, co za chwilę możesz przeczytać w opisywanym tu ebooku - niestety tak. Niewłaściwe odżywianie przyczynia się bywa nie tylko powodem naszego złego samopoczucia, ale może również prowadzić do poważnych schorzeń.
Autorzy ebooka „Dieta surowa, która jest... smaczna!” przedstawiają sposób, dzięki któremu możesz płynnie przejść z dotychczasowej diety na naprawdę zdrowe odżywianie się oparte na owocach i warzywach.
W książce znajdziesz też opisy wielu owoców i jarzyn. Aby sprawdzić ich listę - odwiedź spis treści.

Dla przykładu, przyjrzyjmy się kukurydzy:

"Kukurydza jest bardzo zdrowa - jedna kolba słodkiej, gotowanej kukurydzy dostarcza zaledwie 90 kcal, dużo zaś błonnika pokarmowego i potasu.
Z kukurydzy wykorzystuje się znamiona, czyli miotełkę włosków, kolby, łodygi i liście. Znamiona zawierają olejek eteryczny, olej tłusty, garbniki, żywice, cukry, kwasy organiczne, witaminy C i K oraz sole mineralne. Ziarno kukurydzy zawiera sporo wody, białka, tłuszczów, włókien surowych, witaminy A, B1, B2, E, oraz C. Żadne ze zbóż nie zawiera tyle tłuszczu co kukurydza, jest to jednak tłuszcz bardzo zdrowy, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy i linolenowy, niezbędne do prawidłowego rozwoju człowieka. Kukurydza jest jednym z podstawowych zbóż. Otrzymuje się z niej kaszę i bardzo delikatną mąkę.
Wywar za znamion kukurydzy od wieków uznawany jest za środek moczopędny, rozkurczowy i przeciwzapalny, pomocny w kamicy nerkowej, zapaleniu nerek i wątroby, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych, zapaleniu miedniczek nerkowych, paradentozie, reumatyzmie, skazie moczanowej, cukrzycy, otyłości; zwiększa wydzielanie żółci oraz ilość usuwanych z moczem moczanów, fosforanów i szczawianów; likwiduje obrzęki spowodowane niewydolnością nerek, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm, zwiększa popęd płciowy, obniża ciśnienie krwi. Mąka kukurydziana polecana jest rekonwalescentom i osobom nie tolerującym glutenu pszenicy. Olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi; nasiona osłaniają, goją i regenerują błony śluzowe żołądka i jelit, co szczególnie pomaga przy wrzodach żołądka.
Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Potas wpływa na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu oraz prawidłowego rytmu serca, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Znakomity budulec dla mózgu, kości i mięśni.
Kolby gotować na parze; spożywać z zielonymi warzywami." - radzą autorzy ebooka.

Unikalna propozycja: WIECZNA GWARANCJA+ 
Kliknij, aby dowiedzieć się dlaczego zakupy u nas są w 100% bezpieczne.

Jesteśmy pewni jakości wiedzy zawartej w naszych publikacjach. Dlatego udzielamy wiecznej gwarancji. Jeśli zakupiony ebook nie spełni Twoich oczekiwań, będziesz mógł go zwrócić w dowolnym terminie, odzyskując 100% zainwestowanych w niego pieniędzy

Czego konkretnie możesz dowiedzieć się już za chwilę?

  • Czym jest zakwaszenie organizmu i jak je neutralizować?
  • Czego lepiej nie jeść i nie pić?
  • Co jest powodem przedwczesnego starzenia się?
  • Które witaminy za co odpowiadają?
  • Omówienie najpopularniejszych owoców
  • Omówienie warzyw i soków warzywnych
  • Wiele przydatnych informacji o orzechach
Istnieje stare przysłowie:
„Człowiek po 40. albo jest lekarzem dla samego siebie, albo jest po prostu głupi…”

Jak Twoja obecna dieta wpływa na zdrowie i samopoczucie?

Warto przyjrzeć się temu, co jemy. Wbrew pozorom, to bardzo ważne, czy będziemy mieli świetne samopoczucie i unikniemy chorób wynikających ze złego odżywiania i prowadzenia niezdrowego trybu życia czy też zaniedbamy te sprawy i zapłacimy za to zdrowiem.
Poradnik „Dieta surowa, która jest... smaczna!” dostarcza potrzebnych informacji, które pomogą Ci lepiej się odżywiać i zdrowiej żyć. Możesz posiąść tę wiedzę już teraz, możesz zainteresować się tym za kilka lat, gdy problemy zdrowotne zwrócą Twoją uwagę na istotność właściwej diety. Wybór należy do Ciebie...
Jak inteligentna osoba, zapewne wolisz odkryć sekrety zdrowego odżywiania już teraz i nie szkodzić sobie więcej potrawami, które nie służą Twojemu zdrowiu, a wzmacniać je umiejętnie stosując w diecie owoce i warzywa. Dlatego właśnie możesz zainwestować w tego ebooka i w swoje zdrowie już teraz:
  • WSTĘP
  • POZNAJEMY ACYDOZĘ
  • Zakwaszenie i neutralizacja
  • Tego lepiej nie jeść i nie pić
  • CENA ŻYCIA
  • Co jest powodem przedwczesnego starzenia się?
  • Czym są wolne rodniki?
  • Antyoksydanty
  • Czy witaminy i minerały są potrzebne?
  • Dietę trzeba uzupełniać
  • Witamina E (tokoferol)
  • Witamina C (Kwas askorbinowy)
  • Beta-karoten
  • Nasz ratunek: E + C + beta-karoten
  • Dlaczego są potrzebne witaminy grupy B
  • Witamina B12
  • SEPTANPERIODYKA
  • CO PIJEMY?
  • Trawienie opiera się na wodzie
  • Skąd bierzemy wodę?
  • Soki
  • OWOCE SĄ NAJLEPSZYM JEDZENIEM
  • Agrest
  • Ananas
  • Arbuz
  • Awokado
  • Banan
  • Borówka
  • Brzoskwinia
  • Cytryna
  • Czarna porzeczka
  • Czereśnia
  • Czerwona porzeczka
  • Daktyle
  • Figa
  • Granaty
  • Grejpfruty
  • Gruszki
  • Jabłka
  • Jeżyny
  • Kanalup (melon)
  • Kiwi
  • Malina
  • Mandarynka
  • Mango
  • Morela
  • Papaja
  • Pomarańcza
  • Śliwki
  • Truskawki
  • Winogrona
  • Wiśnia pospolita
  • Żurawina błotna
  • PODSTAWOWE WARZYWA I SOKI WARZYWNE
  • Bakłażan (oberżyna)
  • Batat
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Burak czerwony
  • Cebula
  • Chrzan
  • Ciecierzyca pospolita
  • Cykoria (endywia)
  • Cynamon
  • Czosnek
  • Dynia
  • Fasola limeńska (lima)
  • Fasolka szparagowa
  • Fasola czarna
  • Fasola czerwona
  • Fasola zwyczajna
  • Groszek zielony
  • Gryka zwyczajna
  • Herbata zielona
  • Imbir
  • Jęczmień
  • Kabaczek
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapusta
  • Kapusta pekińska
  • Kapusta włoska
  • Karczochy
  • Kiełki fasoli
  • Kiełki pszenicy
  • Kukurydza
  • Marchew
  • Mniszek lekarski
  • Nać gorczycy jasnej
  • Ogórek
  • Papryka chilli
  • Papryka
  • Pasternak
  • Pietruszka
  • Pomidor
  • Por ogrodowy
  • Pszenica zwyczajna
  • Rabarbar ogrodowy
  • Rozmaryn
  • Ryż brązowy
  • Rzodkiewka
  • Rzepa
  • Sałata
  • Seler
  • Soja
  • Soczewica
  • Szczypiorek ogrodowy
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Ziemniak
  • ORZECHY
  • Orzechy laskowe
  • Orzechy pistacjowe
  • Orzechy włoskie
  • Orzechy ziemne
  • OLEJ LNIANY
  • CZY SOKI UZDROWIĄ?
  • SPIS LITERATURY


Opinie o "Dieta surowa, która jest... smaczna!"

  1. Dużo opisów właściwości poszczególnych owoców, warzyw i orzechów wraz z niezbędnym wstępem teoretycznym dotyczącym witamin, wolnych rodników i porad dobrego żywienia.
    opinia do wersji drukowanej
    Dominik Nolbertdoktorant (Politechnika Warszawska), zawodowo - administrator sieci.
  2. Jest wspaniała, a ile wartościowych wiadomości...
    opinia do wersji drukowanej
    ELŻBIETA PRYMULA
  3. Książka Dieta Surowa Jest również b.interesującą książką z Waszej kolekcji, opisuje dość szczegółowo skład poszczególnych produktów roślinnych i podaje wskazówki zdrowotne. Sam fakt, że wykupuję po kolei całą reklamowaną przez Was serię książek zdrowotnych świadczy o wysokim poziomie Waszej księgarni - jeszcze nie spotkałam bubla, każda z ksiązek zawiera jakieś cenne wskazówki, ostrzeżenia.
    opinia do wersji drukowanej
    Ula D
  4. Uważam się za sceptyka, ale ten ebook przeszedł moje oczekiwania. Gorąco Polecam !!!
    opinia do wersji pdf
    Marcin S.Marcin, 29 lat inżynier
  5. calkiem ciekawa i dobra ksiazka
    opinia do wersji drukowanej
    piotr biernackitechnik dentystyczny
  6. Zawsze wiedziałam, że jedzenie surowych rzeczy jest najbardziej naturalną rzeczą dla człowieka, a ta książka jeszcze mnie w tym utwierdziła. Podaje nie tylko informacje na temat warzyw, owoców i soków, ale podstawowe zasady mądrego odżywiania się. Dla mnie strzał w dziesiątkę!!!
    opinia do wersji pdf
    Małgorzata Serek
  7. Dieta surowa to moja dieta od kiedy ją zakupiłam, zdrowie jest najważniejsze a moje ciało moją wizytówką

No comments:

Post a Comment