Thursday, January 6, 2011

Gotowanie jest proste Grzegorz Ostrowski


str.  241

ISBN:

978-83-7582-139-0

Kto jeszcze chciałby nauczyć się gotować  szybko, prosto i niezwykle smacznie?

Daj mi 5 minut, a pokażę Ci, jak wykorzystując sprawdzone przepisy:
  • nigdy więcej nie popełniać błędów w kuchni;
  • skończyć z brakiem pomysłów kulinarnych;
  • urozmaicić jadłospis o potrawy proste, szybkie i smaczne. 
Pomyśl: co dałoby Ci korzystanie tylko ze sprawdzonych przepisów, zawierających wszystkie niezbędne informacje "krok po kroku" do ich wykonania? Co byś powiedział na przepisy kulinarne, do których składniki masz prawie zawsze w lodówce, a mimo to potrawy z nich wykonane są niecodzienne i tryskają aromatem i zachwycają swoją fantazją każdego, kto je spróbuje?
Tak, to prawda, że:
  • gotowanie jest sztuką, w której i Ty staniesz się mistrzem lub mistrzynią, i nawet najbardziej dotąd skomplikowane potrawy nie będą stanowić dla Ciebie żadnego problemu;
  • można przyrządzić tysiące różnych dań w czasie nie dłuższym niż kilkanaście minut. I Ty je będziesz przygotowywać.
(tylko nie mów swoim gościom, którzy będą nimi zachwyceni, że tylko tyle czasu Cię kosztowały!)
Grzegorz OstrowskiGrzegorz Ostrowski, autor tego praktycznego poradnika, ma już na swoim koncie 3 książki kulinarne oraz publikacje w wielu czasopismach i gazetach (między innymi: "Życie Warszawy", "Dziennik Bałtycki", "Gazeta Poznańska", "Głos Szczeciński", "Dziennik Łódzki", "Głos Pomorza").
Występował w TVN Style oraz rozgłośniach radiowych. Jego pasja oraz styl cieszy się dużą popularnością wśród wielu miłośników gotowania.
Od 5 lat prowadzi prawdopodobnie najlepszy, internetowy serwis kulinarny, znajdujący się pod adresem www.MniamMniam.pl

Czy masz ochotę zrobić wrażenie swoimi daniami na gościach i bliskich, wprawiając ich w zachwyt? Chcesz słuchać pochwał i szczerych słów uznania?

Jedyne, czego potrzebujesz to sprawdzone przepisy kulinarne i praktyczne porady, które zagwarantują odpowiedni efekt w kuchni. Potrzebujesz pomysłów na dania Carbonaraszybkie i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim sprawdzone i gwarantujące efekt za każdym razem.
Nieważne, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym kucharzem, na pewno chcesz, żeby Twoje gotowanie robiło na innych duże wrażenie. Możliwe, że masz dziesiątki książek kucharskich i kupujesz pisma z przepisami, skoro gotowanie jest dla Ciebie tak ważne...
Na pewno zdarzyło Ci się, że przepisy kulinarne znajdujące się w książkach nie spełniły Twoich oczekiwań - były zbyt skomplikowane, zawierały trudno dostępne składniki, ich przygotowanie trwało za długo lub były po prostu za bardzo udziwnione.
"Być może dopiero zabierasz się za gotowanie i uczysz się podstaw. Poradnik "Gotowanie jest proste!" jest w takim razie dla Ciebie, bo zawiera przepisy kulinarne w wersji KROK PO KROKU!"
To publikacja dla nowoczesnych osób, które szybko chcą się nauczyć gotować efektowne i smakowite dania. Zawiera wszelkie podstawowe informacje, podane w prosty, jasny i przejrzysty sposób, koncentrując się na praktycznych aspektach gotowania, a znajdujące się w niej przepisy kulinarne są po prostu... wyborne.
Książka jest utrzymana w lekkim, pełnym humoru tonie. Bez zbędnej dydaktyki i teoretycznych informacji.

Poznaj zawsze aktualne i niezwykle proste w wykonaniu przepisy kulinarne, które zrobią niesamowite wrażenie na Twoich gościach.

Smażone warzywaPoradnik "Gotowanie jest proste!" zawiera przepisy kulinarne na potrawy aktualne i zawsze modne. Większość z czasem przygotowania nie dłuższym niż 20 minut, z powszechnie dostępnych składników. Potrawy głównie z małą ilością tłuszczu, natomiast z dużym udziałem warzyw, ryb i ziół. Każdy przepis wzbogacony o praktyczne informacje i propozycje jego modyfikacji i podania.
Obszerna część "Gotowanie jest proste!" to wyczerpujące opisy najważniejszych technik i sposobów gotowania. Sprawdzonych i niezawodnych. Gwarantujących sukces za każdym razem!

Unikalna propozycja: WIECZNA GWARANCJA+ 
Kliknij, aby dowiedzieć się, dlaczego zakupy u nas są w 100% bezpieczne.

Jesteśmy pewni jakości wiedzy zawartej w naszych publikacjach. Dlatego udzielamy wiecznej gwarancji. Jeśli zakupiony ebook nie spełni Twoich oczekiwań, będziesz mógł go zwrócić w dowolnym terminie, odzyskując 100% zainwestowanych w niego pieniędzy.
"Gotowanie jest proste!" trzeba mieć, bowiem dzięki niej na Twoim stole zagoszczą światowej sławy smakołyki, potrawy z kuchni tradycyjnej oraz pomysłowe kompozycje, które zawsze zrobią 
wrażenie na Tobie i Twoich gościach!"
W poradniku "Gotowanie jest proste!" znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat przepisu. Każdy przepis jest opatrzony informacjami o całkowitym czasie jego przygotowania, liczbie porcji i poziomie trudności oraz zawiera rekomendację jego podania. Każdy przepis zawiera wszystkie informacje "krok po kroku" wraz z przydatnymi poradami.

  • Gotowanie zaczyna się od kupowania
  • Kupowanie i przechowywanie warzyw
  • Bez wyposażenia ani rusz
  • Żelazna porcja
  • Zioła - kwintesencja smaku
  • Peklowanie mięsa
  • Pieczenie warzyw
  • Szybkie smażenie
  • Sztuka pieczenia mięsa
  • Pieczenie schabu bardzo długie w niskiej temperaturze
  • Ryba pieczona w soli
  • Grillowanie na dworze i w domu
  • Grillowanie na obiad, kolację i... śniadanie?
  • Coś na ząb, czyli szybkie przystawki
  •  Pieczone ziemniaki w folii z boczkiem lub słoninką i mnóstwem kminku
  •  Koreczki z panierowanego camemberta
  •  Kuleczki dwubarwne z mozzarelli i pomidorków koktajlowych owinięte listkami rukoli
  •  Bruschetta
  •  Roladki z grillowanej cukinii
  •  Frytki kurczakowe do pogryzania
  •  Nadziewane pomidory jajecznicą z łososiem na gorąco
  •  Migdały w skorupce paprykowej
  •  Oliwki karnawałowe
  •  Zapiekane gruszki z boczkiem i rokpolem
  •  Nigiri-zushi z łososiem
  •  Kappamaki - sushi z ogórkiem
  •  Ryż shari do sushi
  • Energetyczne i odświeżające zupy
  •  Zupa cebulowa klasyczna
  •  Rosół domowy
  •  Czerwony barszcz według mojej babci Reginy
  •  Szwajcarska zupa ze świeżych ogórków
  •  Zupa pieczarkowa z porami
  •  Gazpaczo
  •  Zupa serowa mocno jedwabista
  •  Kapuśniak prowansalski
  •  Minestrone - włoska zupa jarzynowa
  •  Duńska zupa z porów
  •  Zupa z grzybów leśnych
  •  Chłodnik melonowy z borówkam
  • Kolorowe, tryskające świeżością sałatki
  •  Zielone brokuły pokreślone żółtym ananasem
  •  Sałatka z cukinii, pomidorów i ogórków bardzo delikatna
  •  Sałata z kurczakiem pożywna a odświeżająca
  •  Sałatka z fety, czarnych oliwek i pomidorów
  •  Zimna, a pikantna sałatka ziemniakowa
  •  Sałata z różnych serów wzbogacona orzeszkami pistacjowymi
  •  Białostocka sałatka z grzybów z odrobiną koniaku
  •  Rukola z parmezanem i suszonymi pomidorami
  •  Koper włoski i pomidory
  •  Wytrawna sałatka ryżowa z pomidorami i żółtymi i zielonymi kuleczkami
  •  Sałatka pieczarkowa
  •  Sałatka truskawkowo-melonowa z melisą
  • Makaron daje tyle możliwości
  •  Tagliatelle z cukiniowymi wstążkami i rukolą
  •  Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym
  •  Spaghetti całe czerwone z suszonymi pomidorami
  •  Zielone tagliatelle mocno brokułowe z delikatnym serowym akcentem
  •  Tagliatelle śmietanowo - łososiowe
  •  Spaghetti alla puttanesca czyli z sosem z anchois, pomidorów, oliwek i kaparów
  •  Tagliatelle z tapenadą i smażonymi grzybami
  •  Tagliatelle z sosem pieczarkowo-orzechowym
  •  Makaron z czosnkowymi skwarkami chlebowymi i boczkowymi wzbogacony bryndzową nutą
  •  Pyszny makaron w sosie pomidorowo - mięsnym w stylu bolońskim
  •  Makaron z fetą, szpinakiem i orzechami
  •  Tagliatelle z groszkiem cukrowym, pomidorami i bazylią
  • Pizza w domu? - to jest proste!
  •  Ciasto na pizzę
  •  Pizza z pieczarkami
  •  Nadzienie do pizzy paprykowo-czosnkowe
  •  Nadzienie do pizzy cebulowe z delikatnym aromatem gałki muszkatołowej
  •  Nadzienie do pizzy z grzybów mun i rokpola
  •  Nadzienie w stylu prowansalskim
  •  Nadzienie mocno serowe
  •  Nadzienie do pizzy z rukoli, suszonych pomidorów i mozzarelli
  •  Nadzienie porowo - bekonowe
  •  Nadzienie do pizzy z cebuli i fety
  •  Pizza calzone ze szpinakiem
  •  Pizza z salami albo z szynką
  • Sztuka mięsa
  •  Gyros z piersi kurczaka
  •  Szaszłyki jagnięce - Sis kababi
  •  Cielęcina po grecku w winie z czosnkiem i tymiankiem
  •  Wołowina duszona w czerwonym winie z szalotkami i pieczarkami
  •  Wołowina Bourguignon
  •  Pieczeń wołowa z warzywami marynowana wcześniej w winie
  •  Pieczony schab z rozmarynem
  •  Jabłkowe piersi kurczaka
  •  Niedzielny schab z suszonymi owocami
  •  Wieprzowina smażona z cebulą i kiełkami mung
  •  Pieczona karkówka z suszonymi śliwkami i świeżym rozmarynem
  •  Szynka świąteczna o bardzo porządnym smaku
  • Sos sens nadaje
  •  Sos pomidorowy do pizzy
  •  Aioli czyli majonez czosnkowy
  •  Cumberland - klasyczny sos
  •  Maślano-cytrynowy sos do ryb
  •  Salsa owocowa doskonała do mięsa wszelakiego
  •  Sławny sos holenderski
  •  Domowy majonez
  •  Sos tatarski
  •  Dip majonezowo-oliwkowy
  •  Dip z gorgonzolą
  •  Sos pomidorowo-selerowy do makaronu
  • Ryby zdrowe, pyszne i błyskawiczne
  •  Ryba pieczona w soli
  •  Karp wigilijny gotowany na parze winnej, mocno aromatyczny!
  •  Filety z pstrąga z patelni w sosie serowym z zieloną nutą
  •  Pstrąg na cytrynie
  •  Filety z łososia z patelni z aromatem octu balsamicznego i bazylii
  •  Carpaccio z łososia
  •  Okonki tymiankowe-limonkowe do szczypania
  •  Śledzie mocno ziołowe
  •  Łosoś z patelni grillowej z masłem cytrynowo-pietruszkowym
  •  Śledzie w sosie śmietanowym z jajkami
  •  Filety z białej ryby w sosie musztardowym
  •  Ryba (filety) w cieście piwnym
  • Grill - zabawa na świeżym powietrzu
  •  Steki schabowe mocno rozmarynowe
  •  Łosoś ziołowy a delikatny
  •  Bakłażany grillowane z cukinią i cebulą, podane w sosie jogurtowym
  •  Kaszanka z grilla
  •  Kapelusze pieczarek faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi
  •  Skrzydełka i udka kurczaka pikantne a mocno przyrumienione
  •  Grillowane boczniaki
  •  Piersi kurczaka o aromacie niezwykłym, bo marynowane w jogurcie na sposób indyjski
  •  Czosnek z grilla
  •  Szaszłyki z wołowiny marynowane wcześniej w winie z delikatnym aromatem czosnku
  •  Cebula i pieczarki rozkosznie pachnące ziołami
  •  Szaszłyki z kurczaka w stylu wschodnim
  • Urocze warzywa niskokaloryczne
  •  Zawijane pieczone papryki z serem feta
  •  Kalafior w piwnym cieście
  •  Smażony groszek cukrowy z bazylią i parmezanem
  •  Brokuły z jogurtem lub śmietaną
  •  Fasolka z płatkami migdałów
  •  Musaka z lekka lżejsza i smaczniejsza
  •  Zapiekane bakłażany z pomidorami, mozzarellą i ziołami
  •  Kalafior w rytmie salsy
  •  Ratatouille czerwono - zielone
  •  Pomidory faszerowane po prowansalsku
  •  Szaszłyki cebulowo - pieczarkowe mocno ziołowe
  •  Bakłażan z sosem jogurtowym z delikatnym aromatem miętowym
  • Słodkości na deser!
  • Tiramisu - przepis klasyczny
  • Clafoutis
  • Zabajone
  • Krem waniliowy bardzo delikatny doskonały ze świeżymi owocami
  • Galaretka jogurtowa z truskawkami
  • Pascha waniliowa
  • Creme brule
  • Jabłka zapiekane w winie
  • Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami
  • Deser brzoskwiniowo-jogurtowy
  • Lody z brzoskwiniami zamknięte w szklistej karmelowej pułapce
  • Banany zapiekane w mleczku kokosowym

Opinie o "Gotowanie jest proste"

  1. Książka napisana fenomenalnie: dowcip, fachowość, rzetelność. Zrozumiały tekst, nawet zupełny laik może stworzyć wg tych przepisów znakomite danie. Polecam każdemu, kto pragnie by jego posiłki były zawsze udane.
    opinia do wersji drukowanej
    Barbara Przepiórawłaścicielka firmy cateringowej
  2. Dzięki tej książce nauczyłem się lepiej gotować i zadziwiam swoją dziewczynę wykwintnymi potrawami.
    opinia do wersji
    Przemek Trolaczykpoczątkowy kucharz
  3. Po tej lekturze gotowanie stało się jeszcze prostsze i jeszcze bardziej przyjemne. W dniu moich urodzin mogłam zaskoczyć gości swoimi zdolnościami kulinarnymi nie przyznając się kim jest mój "kulinarny nauczyciel". Publikacja zrobiona jest w sposób bardzo jasny i klarowny. Myślę, że może skorzystać z tego początkująca gospodyni domowa jak i również ta ze stażem. Wiele ciekawych przepisów. W prosty i szybki sposób można skomponować pyszny obiad: zupa, drugie danie no i deser. Cóż można chcieć więcej?!
    opinia do wersji pdf
    Monika Słowikstudentka
  4. Książka jest świetna. Zawsze byłam "lewa" w kuchni, a tu nagle zrobiłam wszystkim niespodziankę, ponieważ nikt nie spodziewał się, że coś ugotuję. Mówiono, że prędzej podpalę wodę na herbatę! Polecam ją wszystkim, którzy nie umieją gotować lub chcą się podszkolić.
    opinia do wersji drukowanej
    Magdalena Wodka
  5. "Gotowanie jest proste" polecam wszystkim,którzy rozpoczynają przygodę z gotowaniem lub szukającym nowych przepisów.Napisana w przystępny sposób podobnie jak inne pozycje Grzegorza Ostrowskiego - wspaniałego twórcy Mniam Mniamu. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.
    opinia do wersji pdf
    Tadeusz SzwiecZ wykształcenia jestem elektronikiem ale obecnie nie pracuję zawodowo - renta chorobowa.
  6. W moim rodzinnym domu mama wspaniale gotowała, a ja od wczesnego dzieciństwa lubiłem zgłębiać tajniki powstawania tych wspaniałości. Książka jest doskonałą pomocą dla tych, co mają przysłowiowe "dwie lewe ręce" do wszelkich działań związanych z przygotowaniem różnych wspaniałości do jedzenia. <br><br> Autor w sposób "łopatologiczny" prowadzi krok po kroku przez tajniki wiedzy kulinarnej i nawet zupełne "beztalencie" może przygotować wspaniałe dania dla siebie i bliskich. <br><br> Może lepsze byłyby ilustracje kolorowe jak w wersji elektronicznej, bo "wzrokiem też się je", ale jak sądzę cena musiałaby znacznie wzrosnąć, a chodzi przecież o większą dostępność nawet dla tych, którzy wolą przeznaczyć więcej na potrawy niż na podręcznik. W sumie, bardzo dobry pomysł, gratulacje dla autora i wydawcy.
    opinia do wersji drukowanej
    Jerzy KąkolLekarz
  7. Kupiłem tego ebooka z myślą o żonie. Pomyślałem czy się ucieszy, czy będzie mi wygadywać, że bez tej książki także umie gotować. Wybór był trafny! Ucieszyła się i od razu zaczęła przeglądać przepisy, i mówić co, kiedy będzie na obiad. Dodać tylko mogę, że potrawy są świetne - po prostu niebo w gębie, a do tego ceny produktów spadają do minimum. Dziekuję za tak wspaniałą publikacje i polecam ją innym osobą, którym nie zależy tylko na jedzenie, ale także na wspaniałym smaku!
    opinia do wersji pdf
    Krystian Lomnickierownik sklepu
  8. Przepisy na każdą okazje, a poza tym proste i szybkie dania. Te wypróbowane przeze mnie były pyszne i bardzo ładnie prezentowały się na stole. Bardzo, bardzo polecam. Zawartość książki na pewno jest wyższa niż cena!
    opinia do wersji pdf
    Ewastudent, 26 lat
  9. Przepisy są łatwe do przyrządzenia a na dodatek bardzo ciekawe i różnorodne. Wreszcie nauczyłam się jak robić dobre sosy do smażonych ryb. Dowiedziałam się o istnieniu patelni grillowej, po którą pojechałam do Ikei z mężem żeby ją mieć w domu. Zrobiłam już parę razy dzwonka z łososia właśnie na tej patelni grillowej ze smacznym sosem również wg przepisu z tej książki. Teraz będę wypróbowywać inne przepisy w swojej kuchni. Książka jest warta polecenia, ja jestem z niej bardzo zadowolona.
    opinia do wersji pdf
    Anna Daniłowska47 lat, obecnie nie pracuje. Mieszka w Warszawie.

No comments:

Post a Comment